Den tionde augusti 1973 föddes ett fenomen i en arbetarfamilj i Buenos Aires. Javier Adelmar Zanetti kombinerade tidigt i sina unga år skolan med att hjälpa sin murare till far. Utöver murandet så levererade han mjölk och hjälpte till i sin kusins affär, en hårt jobbande kille direkt från början och en hårt jobbande man är han ännu idag. Javier Zanetti är nu 39 år och har representerat F.C. Internazionale på bästa sett under 17 av de här åren.

När han tog över kaptensbindeln från Beppe Bergomi 1999, var det få som trodde att Zanetti skulle göra fler matcher än Beppe Bergomis 519. Nu, 2012 är Javier Zanetti den utlänning som gjort flest matcher i Serie A(573), den spelare som spelat flest matcher med Intertröjan i klubbens historia (799), den spelare som har gjort flest landskamper för Argentina(145). Utöver det är han även den spelare som spelat flest matcher i sträck utan avstängning eller skada i Inters historia med sina 137 raka matcher.

Med en tonårings fysik är vi vana vid att se honom ta med sig bollen från egen planhalva till motståndarnas straffområde. Vi är vana vid att se han ta bort de bästa av spelare, allt från Kaka till Messi och Robben har stoppats av och tampats med Il Capitano. När han leder ut sitt lag på planen gör han det med samma välkammade frisyr som han hade dagen han anlände till Inter och med samma gentlemannaanda som har gjort honom älskad och respekterad av även de värsta fienderna.

När Maldini slutade för ett par år sedan var Zanetti och Del Piero ensamma om att hålla gentlemannafanan hög i Serie A, när Del Pieros kontrakt med Juventus gick ut efter slutet av förra säsongen är Zanetti nu en av de enda av de riktiga fanbärarna och gentlemännen som är kvar i ligan. Totti må vara en fanbärare, men allt för många incidenter har hindrat honom från att bli sedd som den gentleman som Zanetti ses som.

När Zanetti går in i den kommande säsongen är han med sina 570 matcher i Serie A den som har gjort tredje flest matcher i ligan efter Pagliuca(592) som spelade i 15 år och Maldini (647) som spelade i 25 år. Vart historien och sagan om kaptenen ska ta slut, vet ingen. Det enda vi vet, är att vi troligen går in på hans sista säsonger och allt vi kan göra är att njuta. När traktorn trummar ned för kanten, eller på mittfältet, så finns hoppet för oss kvar.

Ett hopp om spelare som inte bryr sig om pengar och som alltid står för fair play. Något som är sällsynt, i den moderna fotbollen.

Grattis på 39 årsdagen capitano.