“Vi måste vara ärliga, tydliga och klara. Vi har inte någon bra säsong. Vi vann sju matcher i rad när jag kom till Inter, men sedan föll vi bara samma. Vi måste hitta ödmjukheten igen och göra bra ifrån oss. Ingenting är över: nu åker vi för att ta oss an Marseille och vi kan fortfarande rycka upp oss och avsluta säsongen på ett bra sätt.”

Oavsett om saker är som de ska eller inte så gömmer sig Inte Claudio Ranieri och under söndagen gästade han ‘La Domenica Sportiva’, på Rai Sport, där han analyserade den nedåtgående formkurvan som Inter befinner sig i.

“Det här laget har uppnått så mycket under de senaste åren och du kan inte förvänta dig att ett lag som löpt så mycket kan fortsätta löpa. Men sanning är att det inte är löpviljan som felar, det är koncentrationen, något vi hade tidigare men nu tappat och dessa förluster gör ont eftersom när du inte mår bra är du mindre fokuserad.”

Bredvid Intertränaren i studion fanns Inters vice sportchef Stefano Filucchi, något som gav Ranieri möjligheten att göra ett förtydligande:

“Jag har aldrig, inte på något sätt känt att jag stått ensam mot klubben, mot president Moratti. Vi jobbar faktiskt tillsammans, med Marco Branca, med Piero Ausilio, med all personal och tillsammans jobbar vi som dårar för när resultatet inte är de bästa blir arbetsbördan dubbelt så tung. Jag har de absolut bästa förutsättningarna för att utföra mitt arbete.”

Och när det gäller arbete, förklarade Ranieri vad han kommer att koncentrera sig på framöver:

“Gruppens kompakthet, viljan att reagera, på stolthet för dessa Interspelare är campioni och när de förlorar mår de dåligt. De är inte människor som bara kan strunta i allt, de är där ute och de mår dåligt. De har ett rykte att leva upp till. Inter är ett prestigefyllt lag. Nu kommer vi att spela på en europeisk arena och vi har allt vi behöver för att kunna spela bra. Vi måste hitta det där extra självförtroende som vi saknar. Vi har människorna, vi har karaktären, vi måste bara visa för människor att vi har det.”

På temat Europa och Serie A förklarade Ranier att han aldrig har organiserat sitt arbete så att han har favoriserat den ena före den andra:

“Champions League är en väldigt viktig turnering, men det spelar ingen roll för mig och jag jobbar inte mot den ena eller den andra. Jag försöker bara ställa ut bästa möjliga Interlag varje match. På onsdag mot Marseill kommer jag försöka organisera saker så att våra motståndare inte kommer att kunna utnyttja deras styrkor. Om jag kommer att ändra formation? Det är inte det viktiga. Om vi tittar på målen vi släppte in mot Bologna och sedan frågar jag dig vad formationen spelade för roll? Julio Cesar, och när jag säger det vill jag inte som att det ska framstå som att jag kritiserar honom på något sätt, gjorde inte en enda räddning och det jag vill ha sagt med detta är att deras första skott på mål blir mål. Samtidigt gick inte våra skott i mål med samma enkelhet. Vi måste kunna svara mot dessa prövningar. Jag sade åt truppen att en grupp kan ta sig förbi när allt går fel och man får tillfälle att visa att man kan hantera svåra tider. Fotboll, på alla sätt och vis, är ingenting mer än en kort metafor för livet.”

Om hans känslor när president Moratti lämnade Giuseppe Meazza innan matchens slut:

“Jag var ledsen och det var därför jag direkt bad om ursäkt till honom först av alla. Vi får inte glömma att president Moratti har spenderat en otrolig mängd pengar på det här laget och han har för avsikt att fortsätta investera för att vin. Det är vad han återigen sade bara för några dagar sedan till mig och laget. Han berättade att han har hand om en prestigefylld klubb och att han vill fortsätta vinna. Absolut. Som tränare kan jag säga att ett lag kan ha några problem under ett år, det är en naturlig övergång, men det det finns ett bra lag här och klubben är frisk och stark.”

Tränaren vände därefter tillbaka uppmärksamheten mot laget och Sneijder speciellt:

“Han är inte något problem, utan en lösning. Men vid rätt tidpunkt. Vi såg att laget blev ojämnt igen, det hade funnit den rätta balansen, men jag tror att en Intertränare har som plikt att kunna integrera spelare med speciella kvalitéer, trots att det kan göra att laget blir lidande. Jag har en del beslut jag måste fatta och det kommer jag att göra. När vi påbörjade sviten sade jag att den bra och svåra biten var att börja: bra för att vi var tvungna att integrera några toppspelare i en perfekt maskin.; svår för att man inte kunde dölja det faktum att laget haft en del problem.”

Från Sneijder till tyngden av det gamla gardet, representerat först och främst av Javier Zanetti och Esteban Cambiasso:

“De är fantastiska spelare som inte gömmer sig, de har karisma och mycket kvar att ge. Det är inte så att jag väljer dem för att jag har bättre spelare utan för att de vet hur man leder det här laget och jag håller inte med om att de skulle vara de första som ska kritiseras när saker inte går så bra.”

Från det kritiserade mittfältet till försvaret:

“Om Ranocchias svaga form beror på att han känner att jag inte har förtroende för honom? Det tror jag inte, jag pratar med honom varje dag och han vet att jag räknar med honom. Jag har sagt till honom att han kommer att vara en Interförsvarare i tio år till. Om Walter Samuel kan komma tillbaka till matchen mot Marseille? Vi måste bestämma när han kan komma tillbaka, han känner fortfarande av en del problem.”

Tränaren svarade också på påståenden som säger att han inte har tillräckligt med inflytande i omklädningsrummet:

“Jag ser inga splittringar. Hur kan det finnas missnöje i ett omklädningsrum som är så vana vid att vinna? Om spelarna som inte spelar klagar? Det händer alltid, det har alltid varit så, men alla har spelat så det finns ingenting att säga.”

Ett annat påstående: att de frekventa ändringarna i uppställningen har förbryllat laget:

“En tränare känner sina spelare väldigt väl, han startar med en idé och ser om det är den rätta. Om det inte är det ändrar han lite under matchen. Just nu har vi inte tillräcklig täckning. Om vi förlorar duellerna på mittfältet förlorar vi matchen.”

När det gäller transfermarknaden:

“Jag sade att jag skulle vilja ha en ytterforward men om det inte var möjligt så var det inte möjligt, det är allt. Vi hade föredragit att inte sälja Thiago Motta. Vi lyckades övertyga honom att stanna till juni men sedan kom han tillbaka och sade att han vill flytta til Paris. Varför tvinga honom att stanna till varje pris om han då skulle sakna motivation? När jag tog ut honom mot Napoli gav han bort en straff. Jag föredrar att ha spelare som vill stanna. Jag har tappat en toppspelare och det är jag ledsen för men så är det.”

Slutligen blickar Ranieri fram mot Inters nästa match, den mot Olympique Marseille:

“Det spelar ingen roll vad motståndet heter. Som jag alltid sagt, det handlar om vilken form lagen är i när de möts. Sedan jag kom till Inter är detta den första perioden då vi inte fått ihop det och nu ska vi möta ett lag som inte förlorat en match sedan den 23:e november. De har några skickliga spelare. Ett franskt lag som spelar fotboll men en ‘italiensk’ tränare.”

Källa. inter.it